11.4.14

Rutabaga Spaghetti with Peas and Pistachios ‒ Lanttuspagetti herneillä ja pistaaseilla


The spring has been early this year, after practically no winter. I saw catkins already in February, caltsfeet flowers in March and right now finding some leftover snow is a matter of some serious search. Yesterday there were, pushing out of the ground, something green which I am almost certain was ground elder. It's definitely the time to get rid of the last root vegetables, berries in the freezer and dried nettles to make room for the fresh stuff.

This pasta dish was something I came up with one night when I came home late and hungry, from the ingredients I happened to have. This time we tried it with a bit more special twist, using a "pasta" famous among so-called paleo eaters and low carbers. By hand, it required some work, but the idea seems so great I'm seriously considering to buy a new kitchen gadget just to make sure I'll prepare this more often from now on.

- 1 large rutabaga (the bigger you can find the easier this gets)
- 2 tbsp canola oil

- 200 g frozen peas
- 1 dl roasted and salted pistachios, peeled
- 1 orange
- black pepper

Peel the rutabaga. Then take your peeler, a cheese slicer or a dedicated kitchen gadget. Try to carve out as long stripes out of the rutabaga as you can. When the whole of the yellow root is spaghettisized, steam the stripes a few minutes to get them half done. (If you prefer your spaghetti a little al dente, you can skip this step.) Then fry them on a pan with oil just enough to get some delicious browning on the edges.

You can finish the spaghetti with any of your favourite pasta sauce, but for this version, simply peel and cut the orange and then add the pieces into the pot, together with peas and pistachios. Stir. The dinner is ready when the peas have fully melted.

Nutritional values / 1387 g:
energy 987 kcal
fat 59 g
protein 35 g
carbohydrates 76 g
fiber 32 g

6 comments:

  1. Näyttää aivan ihanalle! Pistaaseja tulee käytettyä paljon vähemmän kuin muita pähkinöitä. Sitten kun niitä johonkin laitan niin se ruoka on mun silmissä ihan ''todella kallista hienosto luksus juhlapäivä''-ruokaa :D Lanttua pitäisi kanssa käyttää enemmän, se on kuitenkin mielettömän hyvää ja edullistakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla pistaasit ovat sellaista hauskaa naposteltavaa, mutta ruuanlaitossa ei myöskään ole pahemmin tullut käytettyä. Tämä oli niitä hetken "kas, pöydällä on vielä viimeinen appelsiini ja puolikas pähkinäpussi" - mielijohteita. Kiireessä syntyvät parhaat ideat...

      Delete
  2. This looks great! I love rutabaga and it is a very good pasta substitute. I sometimes make rutabaga 'penne': basically strips of cooked rutabaga. Tastes great with tomato sauce or veg bolognese.

    ReplyDelete
  3. Pistaasi ja lanttu on hyväksi havaittu yhdistelmä täälläkin. Tosin harvemmin tulee käytettyä kumpaakaan, mutta kiitos muistutuksesta :)

    ReplyDelete
  4. Kuulostaa muuten hyvältä. Lanttua on vain aika vaikea täältä Hollannista löytää.

    Itse käytän kohtuullisen usein pistaasia ruoanlaitossa, sopii hyvin esim. pestoon.

    ReplyDelete
  5. Wow, that's what Iwas exploring for, what a material!
    existing here at this weblog, thanks admin of this
    website.

    Here is my web site: cleaning services in charlotte nc

    ReplyDelete

Osta neljä tuotetta ja maksat vain kolmesta - Luomutallin kampanjatuotteet näet täältä


Teekauppa.fi - laadukasta teetä netistä
Ostoskorin loppusummasta vähennetään viisi euroa ja toimitus tapahtuu ilman postikuluja.
Syötä ostoskoriin kuponkikoodi:

syysteet

Tilauksen on oltava vähintään 35 eur, mistä jää maksettavaksi 30 eur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...