23.3.09

Sour Rye Loaf in a Tavastian Manner ‒ Hapan ruisleipä hämäläiseen tapaan

My very first rye bread is here! Oh my, is it delicious.

Here in Western Finland bread was baked only once or twice a year and then dried in the rafter of the house. That's the origin of those famous round breads with a hole in the middle. This kind of soft loaf or limppu was only eaten as a festive meal.

I've seen this same recipe in several forums (here, here and here for example) but none of the posters seem to mention any earlier source. Well, here it comes anyways.

The sponge (or raski):

- 300 - 500 g levain (about a fist sized glop)
- 1 l lukewarm water
- 0.6 kg rye flour

Mix the ingredients loosely. Let it leaven at least half a day. You know the bouillie is sour enough if it bubbles.

The dough:

- The sponge
- 2 tbsp salt dissolved in 0.5 l lukewarm water
- 1.2 - 1.4 kg rye flour

Mix the ingredients and knead the dough well. Cover with a towel and let it rise for at least half a day.

Save a piece of the dough for the next time you bake. If that's not going to be anytime soon, put it in the freezer so your small friends won't die. Form four loaves and put them on an oven shelf. (I only made two big ones. That wasn't too wise. They nearly climbed out from the shelf.) Let them rise a couple of hours under a towel and then stick holes in them with a fork. Bake first in 225°C for half an hour and then an hour in 175°C. Cover the warm loaves with a towel.

Unless you have a big crowd eating these you better freeze three of the four loaves to prevent them from hardening. A bred kept in a fridge quickly turns stale.

I find these already have a nice malty flavour, but next time I might try what happens if I add malts as well as some berries. Or a hint of dark syrup and caraway which by a rule of thumb always fit together with rye.

Nutritional values / one bread / 875 g:
energy 1525 kcal
fat 10 g
protein 48.5 g
carbohydrates 305 g
fiber 75 g

11 comments:

  1. I am an American married to a Finn. We live in the US and he so very much misses his ruisleipa. I have been searching for a "true" recipe but have so far only found those that include white flour and yeast (which I am trying now). If this current batch does not come out correctly, I will have to try yours. Your picture looks like the dark bread he likes. I will have to get a kitchen scale that measure grams (Americans recipes usually use volume not weight). Thank you for posting an alternative recipe. This bread is extremely hard to find in the US!

    ReplyDelete
  2. Hope you two get lucky with your bread! I wouldn't put wheat in it but yeast might be useful if your levain doesn't work properly yet. I use grams cause the original recipe did and eventually, they're much easier with amounts this large since all the flour bags sold here tell how much they weight. But here's another recipe with amounts in both: http://tofufortwo.net/2009/06/08/finnish-rye-bread-2

    ReplyDelete
  3. Anybody need sourdough finnish ryebread in london ?
    Check the London's own finnish bakery kotileipa.co.uk, they deliver it around london..

    ReplyDelete

  4. Bài viết bạn rất hay! Công ty cổ phần nội thất KFA hoạt động trong lĩnh vực thiết kế kiến trúc, nội thất. gợi ý cho bạn:

    Bí quyết để có một không gian nội thất đẹp

    Khái quát về tuyết ngũ hành

    Liên hệ để được tư vấn: ĐT: 0987.316.777

    ReplyDelete
  5. Đá Mỹ Nghệ 35 là đơn vị cung cấp mẫu lăng mộ đá chất lượng hàng đầu hiện nay:

    mộ đôi đẹp

    lăng thờ đá

    đá mỹ nghệ

    Hotline: 0912.984.468

    ReplyDelete

  6. Công ty Tất Phú là nhà phân phối và trực tiếp nhập khẩu tấm xi măng CEMBOARD từ các hãng sản xuất uy tín, chất lượng từ nhiều nước khác nhau. Nắm trong tay gần 10 năm kinh nghiệm trong lĩnh vực cung cấp các dòng xi măng CEMBOARD chất lượng.

    Báo giá tấm cemboard

    Cung cấp tấm cemboard thái lan

    Địa chỉ: Tầng 3, tòa nhà Shodex, số 245 Tam Trinh, Hoàng Mai, Hà Nội

    Điện thoại: 024 66604646 – 0977 688 695

    ReplyDelete
  7. Bài viết rất hay: Chúng tôi chuyên cung cấp các sản phẩm chất lượng

    Lều xông hơi mini giá rẻ tại Hà Nội

    Lều xông hơi gia đình chất lượng

    ReplyDelete
  8. Bài viết rất hay: Chúng tôi chuyên cung cấp các sản phẩm chất lượng


    Giảo cổ lam giá rẻ tại Hà Nội

    Bao nhiêu tiền 1 kg giảo cổ lam

    ReplyDelete
  9. Máy tính Hải long là địa chỉ bán máy tính cũ uy tín chất lượng, có đội ngũ tư vấn chuyên sâu, am hiểu tường tận về từng chi tiết của máy tính. Đặc biệt, thời gian bảo hành cũng như chính sách đổi trả, không kém việc bạn mua máy mới 100% tại các siêu thị lớn.
    Top những máy tính bàn cũ làm việc chất lượng
    Bỏ túi ngay một số mẹo kiểm tra khi mua máy tính bàn cũ
    Địa chỉ: Số 9 ngách 109 ngõ 69a Hoàng Văn Thái, Thanh Xuân, Hà Nội
    Điện thoại: 0972 105 943

    ReplyDelete
  10. Ưu điểm của cửa chống ngập Minh Dũng luôn được nhiều gia đình đánh giá cao. Với chi phí hợp lý, đơn giản vận hành, linh hoạt, hiệu quả chống ngập đến 99,99%. Hà Nội: số 21 Thọ Tháp - Cầu Giấy - Hà Nội HCM: Mỹ Hòa - Trung Chánh - Hóc Môn - HCM Hải Phòng: 212 - Ngô Gia Tự - Hải An - Hải Phòng Đà Nẵng: 241/11 - Nguyễn Phước Nguyên - Thanh Khê - Đà Nẵng Nam Định: 61 Nguyễn Hiền - TP Nam Định Hotline: 0912.68.68.44/ 08.123.09.567

    ReplyDelete

Osta neljä tuotetta ja maksat vain kolmesta - Luomutallin kampanjatuotteet näet täältä


Teekauppa.fi - laadukasta teetä netistä
Ostoskorin loppusummasta vähennetään viisi euroa ja toimitus tapahtuu ilman postikuluja.
Syötä ostoskoriin kuponkikoodi:

syysteet

Tilauksen on oltava vähintään 35 eur, mistä jää maksettavaksi 30 eur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...